Corona heeft al meer dan 1,5 jaar een directe impact op onze economie. Na jaren van economische groei, zijn we in 2020 geconfronteerd met economisch krimp. Gelukkig was het beeld van het eerste kwartaal van 2021 met 2% groei zeer positief en was de Brainport regio de enige regio in Nederland die zelfs een economische groei wist te realiseren. Als Brainportregio Eindhoven hebben we door de sterke triple-helix samenwerking kunnen laten zien dat we, ook in tijden van crisis, een sterke economie hebben opgebouwd en het nu belangrijk is om dit ook te kunnen behouden.
Economische groei is geen doel op zich, maar het is randvoorwaardelijk voor het welzijn en de welvaart van onze samenleving. Al onze inwoners moeten het (economische) succes van Brainport Eindhoven kunnen voelen. Daarom werken we samen aan een stad met een brede welvaart. Niet alleen de gemeente Eindhoven ziet dit als haar taak, ook de Sociaal Economische Raad (SER) en landelijke ondernemersverenigingen met regionale takken nemen de brede welvaart mee in hun beleid en visie voor de toekomst.
De consumentgerichte economie heeft enorme klappen gekregen door de gevolgen van corona maatregelen. Deze vorm van bedrijvigheid is van grote invloed op het functioneren van onze centrumgebieden, die op hun beurt van grote betekenis zijn voor de woonkwaliteit in de stad en haar wijken. Met de inzet op economische transformatie ondersteunen we de betrokken belanghebbenden om de centrumgebieden (binnenstad, WoensXL, Kastelenplein, Meerrijk, Kruisstraat-Woenselse Markt, Geldropseweg en Aalsterweg) weer toekomstbestendig te maken en daarmee de leefbaarheid te vergroten.
Juist op de arbeidsmarkt is er een grote ongelijkheid ontstaan. Werknemers met flexcontracten en zzp-ers werden aan het begin van de crisis hard getroffen. Om deze categorie werknemers te helpen elders werk te vinden is landelijk de eis gesteld om de regionale samenwerkingen op arbeidsmarktbeleid te intensiveren binnen Regionale Mobiliteits-teams (RMT). De ambitie van Eindhoven reikt verder. Daarom is er in Eindhoven voor gekozen te streven naar ontschotting van de werkgevers en werknemersdienstverlening en ons als centrumgemeente te richten op brede (regionale) dienstverlening voor werkzoekenden via one stop shopping in het “Huis naar Werk”. De Regionale Mobiliteits- Teams (RMT’s) maken onderdeel uit van het nader uit te werken concept. Dit wordt fasegewijs uitgebreid naar een compleet (regionaal) dienstverleningspakket in 2022.
Het Huis naar Werk is de ingang voor alle werknemers, werkzoekenden en werkgevers met vraagstukken over Werk, Scholing en Ontwikkeling. Daarbij wordt gewerkt aan een arbeidsmarkt die zich steeds meer vanuit een skills based economy en een Leven lang Ontwikkelen richt op duurzame talent inzet in brede zin. We zetten samen met Brainport Development en de regionale partners, verenigd in het Regionaal Werkbedrijf, in op een breed arbeidsmarktbeleid gericht op de gehele beroepsbevolking . Want al het talent telt en is nodig in onze groeiende economie.
De hightech bedrijven die onze stad en regio bijzonder maken, zijn te vinden in de zogenaamde ‘speerpuntsectoren’, zoals benoemd in de visie van Brainport Eindhoven: high tech systemen & materialen, food & technology, automotive, lifetech & health en design. We focussen ons in de triple-helix samenwerking met bedrijven en instellingen op deze sectoren.
Vanuit de gemeente Eindhoven versterken we de basis van onze economische ontwikkeling via werklocaties (inzet op doorontwikkeling van Brainport Industrie Campus (BIC), Flight Forum, Knoop XL en de binnenstad), inclusieve arbeidsmarkt, de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (Leven lang Ontwikkelen), innovatie, het brede MKB en onze dienstverlening. In 2021 is het MKB Plan opgesteld voor de periode van vijf jaar waarin voor deze periode acht speerpunten zijn vastgesteld, die de komende drie jaar verder uitgewerkt en via een uitvoeringsprogramma ingezet gaan worden. Deze zijn gericht op het ondersteunen van Eindhovense MKB ondernemers in het weerbaar maken van hun onderneming. Voor 2022 ligt de focus in ieder geval op de MKB deal thema’s: internationalisering, menselijk kapitaal en digitalisering. Regionaal werken we binnen de Metropool Regio Eindhoven nauw samen om de lokale economische inspanningen ook regionaal voet aan de grond te geven.
Startups en Scaleups zijn belangrijke ondernemers, motoren voor het Brainport Ecosysteem. Ze zorgen onder andere voor innovatie en (toekomstige) werkgelegenheid. Om deze ondernemers te ondersteunen en het juiste ondernemersklimaat voor ze te creëren wordt uitvoering gegeven aan het in 2021 vastgestelde Startup beleid.
Hiermee bevorderen we de samenwerking tussen gemeente en de startups en verbinden we hen met ons netwerk. Tot slot zetten we ons in om ons bruisende ecosysteem in Europa verder zichtbaar te maken.
We versterken het vestigingsklimaat en trekken daarmee nieuwe bedrijven aan. Daar hebben we goede voorzieningen, bedrijventerreinen en werklocaties voor nodig. Samen met de partners in de binnenstad, wijkwinkelcentra en radialen versnellen we de transformatie van verschraalde mono-functionele gebieden met oplopende leegstand naar multifunctionele, geliefde verblijfsgebieden.
De inzet op het niveau van deze voorzieningen verbetert het verblijfsklimaat van de stad. De maatschappelijke en economische ontwikkelingen, gecombineerd met de stadsbrede verdichtingsopgave, zorgen voor een toename aan ruimte. Dit geeft ons de gelegenheid om de komende jaren nadrukkelijker in te zetten op regie op programmering van aanbod en voorzieningen, om een zo goed mogelijke verdeling en samenhang van aanbod en voorzieningen te creëren, door de volle breedte van onze stad. Daarmee voorkomen we leegstand en zorgen we voor een gebalanceerd (economisch) aanbod.
Kunst, cultuur, design, evenementen, sport, onderwijs en recreatie dragen in belangrijke mate bij aan de aantrekkingskracht van Eindhoven voor inwoners, bezoekers, bedrijven en (internationaal) talent. De inzet op deze ‘zachtere’ factoren, zorgen voor een impuls voor de stad.
Leven in Eindhoven, het heeft afgelopen anderhalf jaar stil gestaan, maar we gaan samen met de partners in de stad ervoor zorgen dat er dit jaar weer evenementen plaatsvinden en dat het weer bruist in Eindhoven.
Eindhoven is de stad van design. Dat willen we verder versterken en uitdragen. Samen met partijen in de stad werken we verder aan de Design visie gericht op een leefbare, prettige en inclusieve stad voor de toekomst.
Onze stad wordt steeds internationaler en de (kennis)werkers en hun gezinnen kiezen ervoor om in Eindhoven te blijven wonen. Het Holland Expat Center South zorgt ervoor dat zij zich zoveel mogelijk thuis voelen en mee gaan doen in onze samenleving. Hierbij kijken we hoe we deze activiteiten kunnen verbinden met andere belangrijke partijen in de stad en zal er in 2022 verdere uitwerking van de Hotspot plaats vinden.