Taakvelden

7.4 Milieubeheer

In 2022 richten we ons vooral op:

Gezonde en toekomstbestendige ontwikkeling van de stad: we werken aan het beperken van de omgevingsbelasting, bewaken van de omgevingskwaliteit en dragen bij aan gezonde en toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkelingen. Dat kunnen we echter niet alleen, zoals blijkt uit onderzoek van VNG. We zetten in op lobby voor additionele steun door het rijk en Europa.
- Beperken omgevingsbelasting: het bevorderen van samenwerking in de aanpak van schonere lucht door middel van burgerparticipatie in de stad en samenwerking in de regio, het beperken van emissies van bedrijven door het uitvoeren van wettelijke VTH taken Wet milieubeheer en Wet bodembescherming (in samenwerking met de ODZOB) en het saneren en onderzoeken van te hoog belaste situaties geluid en lucht. Daarnaast het uitvoeren van de activiteiten/projecten van het vastgestelde Bidbook Schone Lucht Akkoord, de gehonoreerde subsidie-aanvragen voor het burgerparticipatie regionaal meetnet lucht, challenges frisse lucht, micro-hubs stadsbevoorrading, houtstook.
- Bewaken omgevingskwaliteit: het monitoren van en rapporteren over de luchtkwaliteit door middel van het Landelijke Meetnet Lucht van RIVM, het ILM 2.0 en het lokale NO2 (Palmesbuisjes) meetsysteem, de geluidbelasting met het Munisense geluidmeetsysteem in de stad (zie ttps://opendata.munisense.net/) en de cumulatieve milieugezondheidslast.
- Bijdragen aan gezonde en toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkelingen, zoals binnen het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) uitwerking geven aan de vijf speerpunten van de Proefcasus Eindhoven Airport (waaronder het realiseren van de meetstrategie geluid), het actief participeren in de ontwikkeling en besluitvorming van het Basisnet spoor door het Rijk en het treffen van voorbereidingen en het inregelen van nieuw instrumentarium voor de Omgevingswet, ten aanzien van een Visie op de ondergrond, de Milieu-Gezondheid Risico-indicator (MGRi) in Omgevingsplannen, Programmatische aanpak Geluid, Lucht.

Saneren en onderzoeken locaties: om milieu-gezondheidsrisico's te beperken worden te hoog belaste situaties onderzocht en gesaneerd. Het gaat om geluid: afronden sanering geluid wegverkeer Leenderweg binnen de Ring en onderzoek naar en mogelijk realisatie van stil wegdek Leenderweg buiten de Ring. En bodem: uitvoeren van 80 onderzoeken en 30 saneringen bodemkwaliteit (grond en grondwater), waaronder de Tapuitstraat en de Emmasingel (door Signify) en het voorbereiden van grote saneringen de Bredalaan en Gijzenrooij.

Gezonde en toekomstbestendige ontwikkeling borgen als randvoorwaarde voor de ruimtelijke ontwikkelingen in de stad: we werken aan de integratie van milieu-gezondheidslast (MGR) in de ruimtelijke ontwikkelingsprocessen: het inzichtelijk maken van de impact van ontwikkelingen ten aanzien van luchtkwaliteit, milieu-gezondheidslast en sociale kosten en het terugdringen van de milieu-gezondheidslast. En daarnaast het toevoegen van gezondheidswinst (door middel van vergroenen, verblauwen, meer aantrekkelijke openbare leefruimte). In goede samenwerking met de stad en regio en met een wijkgerichte aanpak die bijdraagt aan brede welvaart.

Ontwikkelen van indicatoren over de fysieke belasting in de stad van Geluid, Lucht: ten behoeve van de monitoring van fysieke kwaliteit van de leefomgeving wordt gebruik gemaakt van wettelijk voorgeschreven rekeninstrumenten (veelal per bron/stof) en van belevingscijfers van inwoners (uit de Inwonersenquête). In toenemende mate ontstaan er meer betrouwbare cumulatieve meetgegevens over geluidbelasting en luchtkwaliteit. Om te kunnen volgen wat we bereiken en verbanden beter te kunnen leggen tussen beleving en werkelijke belasting is het van belang indicatoren toe te voegen waarmee de werkelijke belasting in de stad trendmatig gevolgd kan worden. Voorbereiden voor invoering in 2023.

Visievorming en plan van aanpak Eindhoven circulaire stad: concretiseren van beleid voor gebouwde omgeving, industrie, mobiliteit en duurzame energie.

Opschalen en versnellen van bestaande duurzaamheidsopgaven: uitvoering en opschaling van bestaande projecten: klimaatdeals, energiebesparingsprogramma, duurzame energie opwek projecten, verduurzamen eigen organisatie, pionierbuurten. Het vergaren van aanvullende externe middelen: Bidbook missie Europa, aanvullende middelen Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 16:36:49 met de export van 09/29/2021 16:21:06