6 Sociaal domein

Jeugd

  Jeugd
De houdbaarheid van het huidige jeugdstelsel staat landelijk en lokaal al langere tijd zwaar onder druk. In de afgelopen maanden zijn onderzoeken en analyses uitgevoerd over de houdbaarheid van de jeugdzorg. Gekeken is naar de uitgaven door gemeenten landelijk, de resultaten die landelijk en lokaal geboekt worden, de hulp die aan jeugdigen wordt geboden en de houdbaarheid van het stelsel op de langere termijn. De eindconclusie was dat het jeugdstelsel – ook in Eindhoven - op deze manier onhoudbaar is. Met de extra rijksmiddelen die we daartoe vanaf dit jaar ontvangen willen we onze jeugdhulp toekomstbestendig maken, rekening houdend met de stevige inhoudelijke (landelijke) ontwikkel- en hervormingsopgave, die eind 2021 wordt opgeleverd en data vanuit lokaal onderzoek.  De volgende pijlers staan daarbij centraal; de aanpak van wachttijden en -lijsten, versterken lokale toegang en vereenvoudigen van het toegangsproces voor jeugdigen en investeren in lacunes en implementatie van preventief jeugdbeleid. Verder willen we lokaal en regionaal extra inzetten op de uitvoering van het transformatieplan tweedelijns jeugdhulp, dat in regionaal verband is opgesteld. Hiermee willen we onder meer inzetten op initiatieven om verblijf te voorkomen en het versterken van pleeg- en gezinshuiszorg, op meer kleinschalige verblijfslocaties in Eindhoven, een soepele overgang van 18- naar 18+ en collectivering van ondersteuning. Nadere invulling vindt plaats in samenwerking met onze partners in de 0e, 1e en 2e lijn. Daarnaast is extra inzet van rijksmiddelen gewenst om de tekorten te verminderen van reeds bestaande zorg aan jeugdigen en te kunnen investeren in de hervomingsagenda.

Voortkomend uit de nieuwe contracten voor tweedelijns jeugdhulp per 2022 wordt invulling gegeven aan sturing op doelrealisatie en cliënttevredenheid waarmee het effect van de jeugdhulp gemeten kan worden. Daarnaast wordt ook de aanbesteding voor de Multi-aanpak afgerond en geïmplementeerd.

Met het oog op de veiligheid van onze kinderen en jongeren richten we ons ook op de tijdigheid van hulp. Kinderen die aan een gecertificeerde instelling (GI) zijn toevertrouwd ontvangen binnen drie maanden de meest passende hulp. Dit is een heel logische en voor de effectiviteit van de jeugdbescherming een meest fundamentele indicator. Desondanks is het niet de realiteit en een grote uitdaging waar we ons samen met ketenpartners ook in 2022 onverminderd voor inzetten. We draaien daarbij aan meerdere knoppen, zowel in samenwerking met andere jeugdzorgregio’s in Brabant als regionaal en/of lokaal: vereenvoudiging van het proces voor de GI om passende hulp in te zetten, GI’s betrekken bij de voorbereidingen voor gemeentelijke inkoopprocedures en voor de GI ondersteunende multidisciplinaire triage en doorbraak van vastgelopen matching ‘vraag-aanbod’.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 16:36:49 met de export van 09/29/2021 16:21:06