1 Veiligheid

Veiligheid

Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke stad en voor economische en sociale ontwikkeling. Een stad moet niet alleen veilig zijn, de inwoners moeten zich ook veilig voelen. Eindhoven moet een stad zijn waarin de mensen die er wonen, werken en verblijven, zich veilig voelen en veilig zijn. Die verantwoordelijkheid dragen we samen met onze partners.

We constateren dat het succes van de stad en regio ervoor zorgt dat Eindhoven steeds grootstedelijker en internationaler wordt. Eindhoven heeft hierdoor te maken met een toename van complexe veiligheidsvraagstukken die horen bij een grote stad en zich niet laten plannen. Deze vragen om voortdurende aandacht en inzet (24/7), leiden tot continue tussentijdse herprioritering en zijn daarmee van invloed op de te realiseren veiligheidsdoelstellingen.

Het huidige door de raad vastgestelde Beleidskader Veiligheid 2018-2021 is in 2020 met een jaar verlengd, tot eind 2022, en vormt de basis voor onze veiligheidsaanpak. Ook in 2022 blijven we inzetten op de vastgestelde veiligheidsthema’s. We proberen daarbij nog meer aan de voorkant van de problematiek te komen (preventie). Voor onze kwetsbaren (jeugdigen) investeren we in perspectief, vroegtijdig signaleren waar het fout dreigt te gaan en sturen we bij waar mogelijk. We gaan door met de aanpak van ondermijning, radicalisering, risicovolle jeugd(groepen), woonoverlast en ‘high impact crimes’ zoals inbraken, overvallen en straatroven.

Daarnaast blijven we inzetten op de reguliere veiligheids- en leefbaarheidstaken. Het informatiegestuurd werken en cameratoezicht blijven we doorontwikkelen. We zetten in op toezicht en handhaving van de openbare orde (leefbaarheid en veiligheid), milieu, bouw en woningtoezicht (boetes en dwangsommen), het reguleren van overlastgevende dieren en het reguleren van weesfietsen en overlastgevende fietsen (fietsdepot). We blijven ook toezien op een transparant en vereenvoudigd vergunningsproces voor organisatoren van evenementen en inwoners.

Vanuit de pilots gebiedsgericht werken (Woensel Zuid en Gestel) pakken we de veiligheidsvraagstukken, in relatie met sociale en ruimtelijke opgaven, op. Door een aan te brengen perspectief voor het gebied (koersdocument) brengen we meer acties met elkaar in verband. Daarbij is er ook oog voor de juridische kant van vergunningverlening die we in verband brengen met de verschillende instrumenten die beschikbaar zijn (onder andere exploitatievergunningplicht en omgevingsplan). Gebiedsgericht werken wordt inhoudelijk nader toegelicht in paragraaf 3h. Gebiedsgericht werken.
Tot slot blijven we inzetten op een goede crisisaanpak en -organisatie. De coronacrisis – met een toenemende maatschappelijke onrust – laat zien dat dat nodig is voor het welzijn van onze inwoners.

We realiseren onze veiligheidsdoelstellingen in samenwerking met onze interne- en externe partners en we betrekken hierbij ook steeds meer de mogelijkheden van (incidentele) externe financieringsvormen.
In 2022 leggen we het nieuwe beleidskader Veiligheid Eindhoven ter besluitvorming aan de raad voor. De nog uit te voeren landelijke en lokale strategische verkenning vormen daarbij de basis voor dit dossier.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 16:36:49 met de export van 09/29/2021 16:21:06